Om de muziek die het in Lier gezongen heeft ook eens voor eigen publiek te kunnen vertolken, organiseert Markant op zondag 19 juni een matineeconcert in de begijnhofkerk van Herentals.

Het Herentalse koor Vocaal Ensemble Markant werd opgericht tijdens de zomermaanden van het jaar 2000.

Dit gebeurde onder impuls van de vereniging Ter Vesten, die op zoek was naar een koor voor het opluisteren van de viering in het park van Le Paige tijdens hun septemberdagen.  Samen met Ter Vesten probeert Markant deze traditie trouwens nog steeds in ere te houden.  

De septemberviering van 2010 – die wegens het regenweer niet kon doorgaan in het park, maar wel in de ziekenhuiskapel – markeerde dan ook de start voor de viering van 10 jaar Vocaal Ensemble Markant. 

Een eerste feestelijk moment volgde in oktober met het concert “Buenos Aires”, een programma met klassieke en eigentijdse koormuziek uit Spanje en Latijns-Amerika.

Hiermee keerde het koor terug naar het thema van zijn eerste grote concert “Viva Markant!” uit 2001.  In december volgde de vijfde editie van het intussen traditionele kerstconcert van de Herentalse koren, een initiatief dat vijf jaar geleden door Markant werd gelanceerd.

Tijdens de eerste maanden van 2011 volgde een intense repetitieperiode waarin dirigent en zangers naar hun beste kunnen streefden ter voorbereiding van de provinciale koorwedstrijd van de provincie Antwerpen. In de Jezuïetenkerk in Lier wist Markant zich op zondag 20 maart, niet zonder trots, voor de derde opeenvolgende keer te plaatsen in de categorie uitmuntendheid.

 Het wedstrijdprogramma wordt aangevuld met een muzikale terugblik op de voorbije jaren alsook met een aantal nieuwe liederen, zoals de drie Japanse liederen bewerkt door de jonge componiste Gwendolyn Sommereyns.  

Een speciale plaats wordt ingenomen door de creatie van het lied “I am glad daylong”. Vocaal Ensemble Markant liet dit lied speciaal componeren naar aanleiding van zijn tiende verjaardag door componist en organist Bart Wuilmus en op tekst van het gedicht “Rhapsody” van de Amerikaanse dichter William Stanley Braithwaite,

Het concert “I am glad daylong” vindt plaats op zondag 19 juni om 15:00 uur in de Sint-Catharinakerk in het begijnhof.  Kaarten kosten € 8 in voorverkoop en € 10 aan de kassa en kunnen telefonisch gereserveerd worden op 014/217671 of via de koorleden.  

Na het concert biedt het jarige koor zijn gasten een receptie aan in het groene kader van het Herentalse begijnhof.